Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Wine Bar s.r.o. Menu

Priorat

29. 4. 2021

Pokud budete někdy v severovýchodním Španělsku, nesmíte minout Priorat.

Oblast vzdálená asi 2 hodiny jižně od Barcelony v sobě skrývá historii, nádherné přírodní scenerie a skvělé víno.

A pokud navíc patříte mezi nás, milovníky červeného plného vína, tak právě toto místo je to pravé. Malinký region, suchý a do značné míry nevhodný pro pěstování jakékoliv jiné plodiny než je víno a olivy.

 

Trocha historie

Budoucnost této meccy byla ohrožena v polovině 70. let, díky zemědělské politice diktátora Franca a také odlehlostí regionu.

Historie místního vinařství sahá až do roku 1163. Téměř 700 let se starali a obdělávali půdu  Prioratu Kartuziánští mniši, kteří se naučili vinařské techniky ve francouzském Provence. V této době byl Priorat vyhlášený svými víny a vinicemi, které v té době měly rozlohu 5000 hektarů. Bohužel se ani tomuto místu na konci 19. století nevyhnula nákaza Phylloxerou, která zdevastovala vinnou révu, což vedlo k vylidnění oblasti a zhroucení vinařství.

V roce 1954 sice vláda udělila vinařské oblasti Priorat status DO (Denominación de origen), ale změna a postupný rozmach vinic nastal až po roce 1989 s méně než 600 hektary vinic.

Za opětovným rozmachem vinic stojí výrobce René Barbier, který dal dohromady skupinu vášnivých enologů, vinařů a milovníků vína a ti vytvořili několik specifických vín.

Zavedli nové vinařské techniky (školení vín na francouzských sudech barrique), vysadili odrůdy Cabernet Sauvignon, Syrah a Merlot. Propůjčili si francouzský termín CLOS, který znamená "chráněná vinice" v názvu vinařství. Clos Mogador, Clos Dofí, Clos de lÔbac, Clos Martinet, Clos Erasmus - přitáhlo velký mezinárodní zájem a vysoké hodnocení v polovině 90.let. V současné době obhospodařují vinaři necelých 2000 hektarů vinic

 

A teď už konečně k vínu

Klasické víno z Prioratu je vyráběno především z odrůd Grenacha a Cariñena a má aroma lékořice, taru a kandovaných třešní.

V Prioratu určitě narazíte i na bílá a růžová vína, ale primárně zde hraje víno červené (93%) a je výjimečné ve 3 ohledech:

 

1) Je jedním z mála světových vinařských stylů, který vychází z odrůdy Grenache, ve které je pouze červené Châteauneuf-du-pape  a špičková vína z kalifornského Sine Qua Non.

2) Je jednou ze dvou španělských vinařských oblastí, která získala nejvyšší klasifikaci DOCa (Denominacion de origen calificada). Tou druhou je Rioja.

3) Stalo se vínem, které se z úplně neznámého vyšvihlo mezi nejlepší a nejdražší světová vína.

 

Priorat leží v oblasti, která patří mezi nejteplejší a nejsušší místa ve Španělsku. A i díky tomu najdete v aroma místních vín tóny sušených švestek, černých třešní a červeného a černého rybízu. Kromě ovoce si všimnete i výrazné minerality, která odborníci připisují ikonickým břidlicovým půdám regionu zvaným Llicorella.

Vína Prioratu nabízí měkkou kyselinku ve spojení s výraznými tříslovinami a relativně vysokým obsahem alkoholu vyšším než 14%.

Párování s jídlem

Grilovaná masa, zelenina, vyhněte se ostrým pálivým jídlům - vysoký obsah alkoholu by dojem ještě prohloubil.

Když si uděláte výlet do Prioratu, určitě navštivte Klášter Escaladei a náhorní vesnici Siurana.

A pokud se zrovna do Prioratu nechystáte, pojďte se tam podívat alespoň virtuálně a ochutnejte místní prémiová vína během naší online degustace 5. května 2021.