Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Wine Bar s.r.o. Menu

Vinařský slovníček

Níže naleznete abecedně seřazené a vysvětlené termíny. Jedná se o soubor pojmů, které souvisí s pěstování révy vinné, výrobou vína, se servisem vína v restauracích apod. 

Absac – místo v restauraci sloužící sommeliérovi pro přípravu degustace

 

Agrafa – ochranný drátěný košíček fixující korkovou zátku u šumivých vín

 

Ampelografie – je nauka zabývající se druhovými znaky a odrůdami révy vinné. Popisuje vlastnosti, znaky, barvu, tvar, velikost ap. listu, květu, hroznu, bobule, semínka atd.. Dále se zabývá charakteristikou odrůdy, odolností proti chorobám, výnosností a dalšími vlastnostmi.

 

Asambláž – Spojování různých typů hotových vín za účelem vytvoření cuvée. Používá se především při sestavování ročníkového či meziročníkového šampaňského.

 

Asimilace cukrů – fotosyntéza probíhající působením slunečního svitu v listech révy vinné. V severních oblastech proto platí, čím více listů tím lépe. To je také důvodem používání vysokého vedení révy v severních oblastech.

 

Astringence – drhnutí vína v chuti

 

Baltazar - formát šampaňské lahve o objemu 12 litrů

 

Batonage [batonáš] – v překladu nářadí na míchání kvasícího vína. Technika školení vína. Po stáhnutí hrubých kalů se víno ponechá několik týdnů na jemných kvasničních kalech.

 

Beerenauslese, trockenbeerenau­slese – označení pro sladké výběry v Rakousku a Německu

 

Bentonit – nejčastěji používané čiřidlo, které na sebe poutají bílkoviny

 

Bezcukernatý extrakt - elkový extrakt ve víně po odečtení zkvasitelných cukrů. Uvádí se v gramech na litr

 

Bidule - Vložka pod korunkou, která chrání vnitřní stranu hrdla (používá se především u champagne)

 

Edelcwicker – směs vín vyráběná v Alsasku, většinou Sylvánské zelené a podřadné odrůdy

 

Cote de Beaune – část Burgundska kde se nejvíce pěstuje Chardonnay

 

Chaptelizace – docukřování moštu, u nás je u jakostních vín v míře povolené zákonem dovoleno

 

Degorzáš – odstřelení kalu u šumivých vín zrajících na láhvi

 

Dozážní likér – dává se do vína po odstřelení kalu a tím se určuje výsledná cukernatost sektu

 

Fazoch – zálistek, zahušťují porost,který je třeba je vylamovat

 

Keridon – degustační stolek sommeliéra

 

Late harvest – myšleno skutečně pozdně sbírané hrozny, víno není nikdy suché

 

Mercier – francouzský výrobce dubových sudů typu barrique, jejiž stupně vypálení jsou např. MT – medium toasted, MT+ apod

 

Napron – menší ubrus na pro keridon, cca 100×100 a dává se nakoso na základní ubrus

 

Očko – otevřený pupen listu u révy vinné

 

Padlí – choroba révy vinné

 

Persistence – stálost, vytrvalost, výraznost vůně, termín pro trvání chuťových a čichových vjemů

 

Příručník – malý plátěný ubrousek sommeliéra cca 40×40cm

 

Remontáž – překrápění matolinového klobouku během kvašení červených vín

 

 

Scelování vína - mísení dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností

 

Selection du greinsnoble – botrytické výběry v Alsasku, životnost vína 30–50let

 

Spraš – typ půdy, která je tvořena miniaturními částicemi, navátá nebo naplavená půda

 

Sprchávání – sprchávání květenství znamená opad kvítků květní laty v období dokvétání nebo mladých bobulí krátce po odkvětu v důsledku špatného opylení révy

 

Sur lie – po druhém stočení vína několik měsíců na jemných kalech – min 6, častěji 9–12 měsíců

 

Tirážní likér – (liqueur de tirage) – směs cukru a kvasnic v roztoku, který se dává do sektů kvasících na láhvi a tím se kvasnice přemění cukry na alkohol a během sekundárního kvašení na láhvi stoupne obsah alkoholu ve víně o 1%

 

Piece [pjes]- v překladu „kus“ – sudy typu barrique o objemu 228 litrů používané v Burgundsku a Champagne

 

Pinot – francouzsky borovice, podobnost mezi hroznem RŠ a šiškou borovice

 

Vendange tardive – označení pro late harvest – sladké víno ve Francii

 

Viskozita – vazkost vína, také viiskozita závisí zejména na obsahu extraktu vína, alkoholu a zbytkového cukru