Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Wine Bar s.r.o. Menu

Nejlepší víno a jídlo? Jednoznačně Toskánsko!

31. 3. 2021

Kdo byl někdy v Toskánsku, nemůže jinak než se do tohoto regionu v centrální Itálii zamilovat.

Toskánsko Vás uchvátí nádhernou krajinou, historií, uměleckým dědictvím a vůbec vlivem na celou kulturu. Věděli jste, že Toskánsko je považováno za místo, kde se zrodila italská renesance?

 

Turisté si tady mohou užít krásné horské stezky, cyklisté zvlněné kopce, rekreanti mořské pobřeží a ostrovy. Můžete sem přijet učit se krásný italský jazyk a pokud jste gurmáni a milovníci vína, tak tady si pochutnáte na jednoduché, ale úžasné kuchyni a skvělém víně.

Toskánsko patří mezi nejznámější vinařské regiony v Evropě. Prim tady hraje odrůda Sangiovese a z ní pocházející krásná červená vína Chianti Classico, Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano.

Z bílých vín stojí za povšimnutí Vernaccia di San Gimignano.

A takovou místní lahůdkou je dezertní víno Vin Santo.

Toskánsko na severu sousedí s Ligurií, na východě najdete Umbrii a Marche a Lazio na jihu. Západní hranice jsou lemovány Tyrhénským mořem.

Podnebí je zásadním faktorem úspěchu tohoto regionu jako vinařské oblasti. Teplé, mírné pobřežní oblasti jsou v kontrastu s vnitrozemskými oblastmi (zejména v kopcovitých kopcích, pro které je region tak známý), kde zvýšené denní teplotní rozdíly pomáhají udržovat rovnováhu hroznů mezi cukry, kyselostí a aromaty. Jednou z odrůd, které se na těchto svazích vinic obzvláště daří, je toskánský typický červený hrozen, Sangiovese.

Toskánsko se může pyšnit 41 DOC a 11 DOCG.

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) je nejvyšší klasifikace pro italská vína. Označuje kontrolované (controllata) způsoby výroby a zaručenou (garantovanou) kvalitu vína. Produkce vín DOCG se řídí přísnými pravidly, zejména povolenými odrůdami hroznů, limity výnosu, zralostí hroznů, postupy výroby vína a zráním sudu / láhve. Každé víno DOCG podléhá oficiálním degustačním postupům. Aby se zabránilo padělání, mají lahve přes hrdlo očíslované vládní těsnění.

DOC (Denominazione di Origine Controllata) je hlavní úroveň klasifikace italských vín a pokrývá téměř každý tradiční italský styl vína. Existuje přibližně 330 jednotlivých titulů DOC, z nichž každý má soubor zákonů upravujících jeho vinařskou zónu, povolené odrůdy a styl vína. Ty, které vykazují trvale vysokou kvalitu, získají postup do stavu DOCG.

 

Nejznámější vína z odrůdy Sangiovese:

Chianti - oblast pro výrobu Chianti se nachází mezi Florencií a Siennou.

Chianti je typické svými tóny černých a červených třešní, které doprovází pikantní tóny, divoké maloiny a koření, podporované pikyntní kyselostí a dobře strukturovanými taniny.

Nejoceňovanější vína pochází z oblasti Chianti Classico, které získalo status DOCG v roce 1996.

Lahve Classico (pokud se prodávají v Evropě) jsou zdobeny slavnou pečetí černého kohouta (gallo nero).

Od roku 2013 existuje Chianti Classico Gran Selezione jako nejvyšší úroveň kvality v regionu. Víno musí zrát po dobu 30 měsíců, z nichž tři musí být v lahvi. Musí být také schválen speciální degustační komisí Consorzio Vino Chianti Classico.

 

Brunello di Montalcino - oblast pro výrobu se nachází na stráních kolem města Montalcino ( asi 30km jižně od Sieny).

Víno má nádhernou a pro něj typickou granátovou barvu, ve vůni najdeme tóny červeného a černého ovoce s nádechem vynilky, koření a jemné zemitosti. Vína jsou obvykle plná s obsahem alkoholu kolem 14 nebo 15 procent. Dobrá tříslovinová struktura a jasná kyselost zajišťují rovnováhu.

Brunello získalo první italské označení DOCG v roce 1980.

Klima v Montalcinu je nejsušší a nejteplejší v celém Toskánsku a díky tomu hrozno zde dozrává průměrně o 1 týdne dříve než třeba v Chianti.

Brunello musí být vyrobeno 100% z odrůdy Sangiovese a musí zrát nejméně 4 roky (5 let pro vína RISERVA). Dva roky musí zrát v dubovém sudu a víno musí být v lahvi nejméně 4 měsíce před vstupem na trh.

 

ino Nobile de Montepulciano - pochází z oblasti kolem města Montepulciano mezi řekami Orcia a Chiana na jihovýchodě Toskánska.

Vino Nobile di Montepulciano je obvykle kaštanově červené barvy a postupem času získává jemný cihlově oranžový odstín. Vyznačuje se tmavými třešněmi a bohatými vůněmi švestek, chutí zralých jahod a třešní a jemně tříslovým závěrem „čajového listu“.

Je také známé svým středním tělem, pevnými taniny a kyselostí, díky níž je víno obzvláště vhodné pro archivaci (dobře vyrobené příklady se elegantně zlepšují po dobu jedné nebo dvou desetiletí).

Vino Nobile di Montepulciano musí obsahovat minimálně 70% odrůdy Sangiovese.

 

Můžete se setkat i s výrazem Supertoskánská vína:

Termín supertoskánská vína (Super Tuscan) byl zaveden v sedmdesátých letech toskánskými vinaři, kteří nechtěli být svázaní pravidly pro výrobu Chianti. Chianti totiž může být vyrobeno pouze z tradiční modré odrůdy Sangiovese s omezeným přimícháním dalších pevně stanovených místních odrůd. Mimo to je území vinic pro Chianti poměrně striktně stanoveno. Inovativní vinaři byli přesvědčeni, že jsou schopni vypěstovat špičková vína z mezinárodních odrůd a protože se chtěli odlišit od levných a málo kvalitních toskánských vín, tak pojmenovali svá vína jako Super Tuscan (supertoskánská).

 

Dostali jste chuť na italská vína? Nedivíme se a rádi Vás přivítáme na naší speciální online degustaci italských prémiových vín, která se koná 1.dubna v 18.30 hodin.