Alkoholické nápoje neprodáváme osobám mladším 18 let.
Níže naleznete abecedně seřazené a vysvětlené termíny. Jedná se o soubor pojmů, které souvisí s pěstování révy vinné, výrobou vína, se servisem vína v restauracích apod.
Absac – místo v restauraci sloužící sommeliérovi pro přípravu degustace
Agrafa – ochranný drátěný košíček fixující korkovou zátku u šumivých vín
Ampelografie – je nauka zabývající se druhovými znaky a odrůdami révy vinné. Popisuje vlastnosti, znaky, barvu, tvar, velikost ap. listu, květu, hroznu, bobule, semínka atd.. Dále se zabývá charakteristikou odrůdy, odolností proti chorobám, výnosností a dalšími vlastnostmi.
Asambláž – Spojování různých typů hotových vín za účelem vytvoření cuvée. Používá se především při sestavování ročníkového či meziročníkového šampaňského.
Asimilace cukrů – fotosyntéza probíhající působením slunečního svitu v listech révy vinné. V severních oblastech proto platí, čím více listů tím lépe. To je také důvodem používání vysokého vedení révy v severních oblastech.
Astringence – drhnutí vína v chuti
Baltazar - formát šampaňské lahve o objemu 12 litrů
Batonage [batonáš] – v překladu nářadí na míchání kvasícího vína. Technika školení vína. Po stáhnutí hrubých kalů se víno ponechá několik týdnů na jemných kvasničních kalech.
Beerenauslese, trockenbeerenauslese – označení pro sladké výběry v Rakousku a Německu
Bentonit – nejčastěji používané čiřidlo, které na sebe poutají bílkoviny
Bezcukernatý extrakt - elkový extrakt ve víně po odečtení zkvasitelných cukrů. Uvádí se v gramech na litr
Bidule - Vložka pod korunkou, která chrání vnitřní stranu hrdla (používá se především u champagne)
Edelcwicker – směs vín vyráběná v Alsasku, většinou Sylvánské zelené a podřadné odrůdy
Cote de Beaune – část Burgundska kde se nejvíce pěstuje Chardonnay
Chaptelizace – docukřování moštu, u nás je u jakostních vín v míře povolené zákonem dovoleno
Degorzáš – odstřelení kalu u šumivých vín zrajících na láhvi
Dozážní likér – dává se do vína po odstřelení kalu a tím se určuje výsledná cukernatost sektu
Fazoch – zálistek, zahušťují porost,který je třeba je vylamovat
Keridon – degustační stolek sommeliéra
Late harvest – myšleno skutečně pozdně sbírané hrozny, víno není nikdy suché
Mercier – francouzský výrobce dubových sudů typu barrique, jejiž stupně vypálení jsou např. MT – medium toasted, MT+ apod
Napron – menší ubrus na pro keridon, cca 100×100 a dává se nakoso na základní ubrus
Očko – otevřený pupen listu u révy vinné
Padlí – choroba révy vinné
Persistence – stálost, vytrvalost, výraznost vůně, termín pro trvání chuťových a čichových vjemů
Příručník – malý plátěný ubrousek sommeliéra cca 40×40cm
Remontáž – překrápění matolinového klobouku během kvašení červených vín
Scelování vína - mísení dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností
Selection du greinsnoble – botrytické výběry v Alsasku, životnost vína 30–50let
Spraš – typ půdy, která je tvořena miniaturními částicemi, navátá nebo naplavená půda
Sprchávání – sprchávání květenství znamená opad kvítků květní laty v období dokvétání nebo mladých bobulí krátce po odkvětu v důsledku špatného opylení révy
Sur lie – po druhém stočení vína několik měsíců na jemných kalech – min 6, častěji 9–12 měsíců
Tirážní likér – (liqueur de tirage) – směs cukru a kvasnic v roztoku, který se dává do sektů kvasících na láhvi a tím se kvasnice přemění cukry na alkohol a během sekundárního kvašení na láhvi stoupne obsah alkoholu ve víně o 1%
Piece [pjes]- v překladu „kus“ – sudy typu barrique o objemu 228 litrů používané v Burgundsku a Champagne
Pinot – francouzsky borovice, podobnost mezi hroznem RŠ a šiškou borovice
Vendange tardive – označení pro late harvest – sladké víno ve Francii
Viskozita – vazkost vína, také viiskozita závisí zejména na obsahu extraktu vína, alkoholu a zbytkového cukru