Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Wine Bar s.r.o. Menu

Mikulovsko

13. 3. 2021

Oblast pod Pálavou, kterou už staří Římané považovali za území vhodné pro pěstování vinné révy. Celý region je úžasným synonymem vín a vinařské turistiky a po staletí důležitým centrem moravského vinařství.

Mikulovsko patří do jedné ze čtyř podoblastí vinařské oblasti MORAVA (patří sem mikulovská, znojemská, slovácká a velkopavlovická). Víno vás tady bude provázet každým krokem. Réva se pěstuje ve 30 obcích na 182 viničních tratích. Město Mikulov tvoří přirozené středisko, ale vynikající vinařské polohy mají i obce v blízkosti města.

Mezi významné obce vyhlášené kvalitou svých vín patří mimo jiné také Sedlec, Dolní Dunajovice, Pavlov, Perná, Dolní a Horní Věstonice, Novosedly nebo Brod nad Dyjí. Nesmíme zapomenout na Valtice, kde se nachází nejstarší vinařská škola a ve sklepeních Valtického zámku najdete celoroční otevřenou degustační expozici Národní soutěže vín Salon vín České Republiky.

Na slunných stráních kolem Pálavy se daří zejména Ryzlinku vlašskému, Veltlínskému zelenému nebo Ryzlinku rýnskému. Vyšší obsah vápníku v půdách velmi teplých viničních tratích dodává bílým vínům zvláštní typ mohutné, ale jasně vyhraněné minerálnosti.

Vína z Ryzlinku vlašského se vyznačují typickou jiskrnou chutí s vyzrálejší kyselinkou. Když je víno mladé, tak v něm najdete ovocné tóny grepu a dalších citrusů.

Ryzlink rýnský je pozdní odrůda, která je charakteristická žlutozelenou barvou a velmi jemnou vůní s náznakem lipového květu.

Zajímavostí je, že Ryzlink rýnský dal své vlastnosti nově vypěstované odrůdě Aurelius, která vznikla ve šlechtitelské stanici v Perné. Obec Perná kromě Aurelia byla také kolébkou odrůdy Pálava.

Vynikající Veltlínské zelené vzniká v hlinitějších půdách Dunajovických vrchů, což je víno s vysokou škálou aromatických látek závislých na složení půdy vinice.

Vína pocházející z hlubokých hlinitých půd mají vůni lipového květu, štěrkovité půdy dodávají hořkomandlovou chuť i vůni, kořenitost až pepřnatost je dána právě růstem na sprašových půdách.

 

Výbornou kvalitu má i zdejší Rulandské bílé a Chardonnay.

Zatímco Rulandské bílé se vyznačuje jemnou květinovou vůní a ve zralém víně pak vůní hrušek, chlebové kůrky a lískových oříšků, z vyzrálejšího Chardonnay je cítit med. Toto víno je plné, osobité, kořenité s vyšší intenzitou aromatických látek.

 

Daří se tady i dalším bílým odrůdám. Najdete zde skvělý Müller Thurgau, Neuburské zelené, Sylvánské zelené.

 

Na štěrkovitých půdách se daří i modrým odrůdám, jako jsou Svatovavřinecké, nejrozšířenější odrůda pro výrobu červeného vína na Moravě a oblíbená pro svoji tmavě červenou barvu, výraznou višňovou až černorybízovou vůni, Frankovka, víno typické pro severní vinařské oblasti svojí příjemnou kořenitostí spojenou s ovocností, či Modrý Portugal, který má méně tříslovin, je lehčí a doprovází ho vůně květin.

 

Mikulovsko prostě musíte navštívit. Pokud jste sportovci, nezapomeňte s sebou vzít kolo a projet se po úžasných cyklostezkách kolem vinic.

 

 

A pokud nechcete s návštěvou oblasti pod Pálavou čekat do jara nebo léta, podívejte se tam hned prostřednictvím vín a to v rámci naší online degustace, která se bude konat ve středu 24. března od 18:30. Ochutnávat budeme vína Filipa Mlýnka.