Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Wine Bar s.r.o. Menu

Letní ochutnávka rakouských vín ve Viničním altánu Gröbovka

1. 9. 2011

13. července jsme uspořádali ve Viničním altánu Gröbovka ochutnávku rakouských vín. Níže přikládáme reportáž z ochutnávky včetně hodnocení vín od pana Chlupatého.

Již podruhé jsme si ve Viničním altánu pochutnali na rakouských vínech z nabídky dovozní společnosti Ocellus, s.r.o, která pro letní degustaci připravil Petr Mikeska. Tentokrát to bylo dvanáct vín z významných rakouských vinařských oblastí Wagram, Kamptal a Wachau. A potěšila nejen bílá, ale také několik pěkných červených kousků. Největší zastoupení však měly pochopitelně veltlíny. A jedním z nich jsme také začali.

Sax Grüner Veltliner Sparkling 2010 z vinařství Sax v Kamptalu bylo perlivé, příjemně suché a jemně pikantní víno. Osvěžující zavínění!

Následoval další veltlín, tentokrát ze slavné oblasti Wachau. Schmidl Grüner Veltliner Steinfelder 2010 byl výrazně suchý s bohatou ovocně-minerální vůní. Chuť idententická, víno lehké s minerálními tóny a s dochutí po jemných citrusech. Menší vinařství Weingut Schmidl patří pro mne mezi příjemné "objevy" letošní sezony.

Také Saxův Grüner Veltliner Zwillingslauser 2010 byl suchý (2,2 g/l kyselin). V bohatší vůni bylo zřetelné jižní ovoce. V chuti příjemně nazrálé, zakulacené, plné pikantního ovoce s jemnou máslovou stopou a špetkou minerálů v dochuti.

Sax Grüner Veltliner Kamptal 2010 měl téměř identické množství zbytkového cukru a kyselin jako ten předchozí. Vůně poměrně bohatá, ovocně-minerální, která se však trošku pomaleji otevírá. V chuti plné, ovocné a zakulacené. Nazrálé tělo mělo v závěru příjemně pikantní ocásek.

Vínem od Saxe byl rovněž ryzlink, v tomto případě Riesling Steinmassl 2010. Trošku vyšší alkohol (13 %) i kyselina (7 g/l), velmi pěkná vůně (kombinace světlých peckovin a citrusů), chuť výrazně ovocná a velmi pikantní. Svěží víno s delší dochutí.

Trošku překvapivě jsme ochutnali také sauvignon z Wachau. Schmidlův Sauvignon blanc Federspiel 2009 měl poměrně vyrovnaný zbytkový cukr a kyselinu - 4 g/l a 5,7 g/l). Ve vůni nejdříve převládaly minerální tóny, postupně se však do popředí draly také angreštové a citrusové. V chuti ovocně-minerální, pikantní, svěží s jemným náznakem černého rybízu a černého bezu. Docela zajímavý sauvignon z oblasti, která upřednostňuje veltlíny a ryzlinky.

Pro mne nejlepším bílým vínem večera byl Schmidlův Riesling Smaragd 2008, víno podle našich kritérií ještě suché (8 g/l zbytkového cukru, 6,4 g/l kyselin) s plnou vůní nazrálého ovoce s výraznými minerálními tóny. V chuti ovocně-minerální (jemný náznak "petroleje"), plné a s delší dochutí. Opravdové potěšení z Wachau!

Na vysoké úrovni bylo i poslední bílé víno večera - Leth Chardonnay Floss 2008 z významného vinařství ve Wagramu. Suché víno s trošku vyšším alkoholem (14 %) i zbytkovým cukrem (5,7 g/l). Ve vůni minerálně-ovocné s jemným závojem vanilky. Tělo plné, kombinace jižního ovoce a minerálů s opravdu dlouhou dochutí. Víno zrálo 12 měsíců v bariku.

Z Weingut Leth bylo také jediné růžové víno večera - Leth`s have pink 2010. Měkce suché cuvée odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Sauvignon nabídlo příjemnou vůni po peckovinách s troškou jahod. V chuti dostatečně ovocné, pikantní s jemným minerálním "štychem".

Závěrečnou sérii tři červených vín zahájilo Saxova Private cuvée 2008 (Zweigeltrebe - 50 %, Cabernet Sauvignon - 25 % a Modrý Portugal - 25 %). Ve vůni třešně, višně a čokoláda. V chuti tmavé peckoviny s pecičkou, jemná čokoláda, a to vše doplněno sládnoucími tříslovinami. Víno zrálo ve velkém dubovém sudu - a prospělo mu to!

Lethovo Svatovavřinecké mi chutnalo již loni. Ani tentokrát nezklamalo. Leth St. Laurent Reserve 2009 byl ve vůni i chuti plný tmavých peckovin. A nechyběly ani delikátní živočišné tóny. V chuti se navíc objevila menší dávka čokolády s dostatkem sládnoucích taninů, navíc jemně posypaných vanilkou. Víno zrálo 15 měsíců v již použitém bariku, a před sebou má opravdu příznivou perspektivu.

Rozhodně nejlepším vínem této degustace byla závěrečná Gigama 2008 z Lethova vinařství ve Wagramu. Stoprocentní Zweigeltrebe ukázalo nádhernou vůni po griotkových peckovinách. V chuti krásně vyzrálé, bohatě ovocné v kombinaci peckoviny, vanilka, čokoláda a sladké třísloviny, přičemž nechyběla žádoucí elegance. Rozhodně nádherná tečka za dostaveníčkem s výbornými rakouskými víny!

A jak je ocenil poněkud oslabený "vrcholový tým"? Tady je jeho hodnocení: Gigama 2008 - 9,2 bodu (z 10 možných), Schmidl Riesling - 9 b., Leth Chardonnay - 8,9 b., Leth St. Laurent Reserve a Sax Riesling Steinmassl - 8,8 b., Sax Private cuvée - 8,7 b., Schmidl Sauvignon blanc - 8,5 b., Sax Grüner Veltliner Kamptal - 8,4 b., Leth’s have pink 2010 a Sax Grüner Veltliner Zwillingslauser - 8,3 b., Sax Grüner Veltliner Sparkling - 8,2 b. a Schmidl Grüner Veltliner Steinfelder - 8,1 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

http://www.vinicni-altan.cz/texty/wagram11.asp