Alkoholické nápoje neprodáváme osobám mladším 18 let.
1. 9. 2011
13. července jsme uspořádali ve Viničním altánu Gröbovka ochutnávku rakouských vín. Níže přikládáme reportáž z ochutnávky včetně hodnocení vín od pana Chlupatého.
Již podruhé jsme si ve Viničním altánu pochutnali na rakouských vínech z nabídky dovozní společnosti Ocellus, s.r.o, která pro letní degustaci připravil Petr Mikeska. Tentokrát to bylo dvanáct vín z významných rakouských vinařských oblastí Wagram, Kamptal a Wachau. A potěšila nejen bílá, ale také několik pěkných červených kousků. Největší zastoupení však měly pochopitelně veltlíny. A jedním z nich jsme také začali.
Sax Grüner Veltliner Sparkling 2010 z vinařství Sax v Kamptalu bylo perlivé, příjemně suché a jemně pikantní víno. Osvěžující zavínění!
Následoval další veltlín, tentokrát ze slavné oblasti Wachau. Schmidl Grüner Veltliner Steinfelder 2010 byl výrazně suchý s bohatou ovocně-minerální vůní. Chuť idententická, víno lehké s minerálními tóny a s dochutí po jemných citrusech. Menší vinařství Weingut Schmidl patří pro mne mezi příjemné "objevy" letošní sezony.
Také Saxův Grüner Veltliner Zwillingslauser 2010 byl suchý (2,2 g/l kyselin). V bohatší vůni bylo zřetelné jižní ovoce. V chuti příjemně nazrálé, zakulacené, plné pikantního ovoce s jemnou máslovou stopou a špetkou minerálů v dochuti.
Sax Grüner Veltliner Kamptal 2010 měl téměř identické množství zbytkového cukru a kyselin jako ten předchozí. Vůně poměrně bohatá, ovocně-minerální, která se však trošku pomaleji otevírá. V chuti plné, ovocné a zakulacené. Nazrálé tělo mělo v závěru příjemně pikantní ocásek.
Vínem od Saxe byl rovněž ryzlink, v tomto případě Riesling Steinmassl 2010. Trošku vyšší alkohol (13 %) i kyselina (7 g/l), velmi pěkná vůně (kombinace světlých peckovin a citrusů), chuť výrazně ovocná a velmi pikantní. Svěží víno s delší dochutí.
Trošku překvapivě jsme ochutnali také sauvignon z Wachau. Schmidlův Sauvignon blanc Federspiel 2009 měl poměrně vyrovnaný zbytkový cukr a kyselinu - 4 g/l a 5,7 g/l). Ve vůni nejdříve převládaly minerální tóny, postupně se však do popředí draly také angreštové a citrusové. V chuti ovocně-minerální, pikantní, svěží s jemným náznakem černého rybízu a černého bezu. Docela zajímavý sauvignon z oblasti, která upřednostňuje veltlíny a ryzlinky.
Pro mne nejlepším bílým vínem večera byl Schmidlův Riesling Smaragd 2008, víno podle našich kritérií ještě suché (8 g/l zbytkového cukru, 6,4 g/l kyselin) s plnou vůní nazrálého ovoce s výraznými minerálními tóny. V chuti ovocně-minerální (jemný náznak "petroleje"), plné a s delší dochutí. Opravdové potěšení z Wachau!
Na vysoké úrovni bylo i poslední bílé víno večera - Leth Chardonnay Floss 2008 z významného vinařství ve Wagramu. Suché víno s trošku vyšším alkoholem (14 %) i zbytkovým cukrem (5,7 g/l). Ve vůni minerálně-ovocné s jemným závojem vanilky. Tělo plné, kombinace jižního ovoce a minerálů s opravdu dlouhou dochutí. Víno zrálo 12 měsíců v bariku.
Z Weingut Leth bylo také jediné růžové víno večera - Leth`s have pink 2010. Měkce suché cuvée odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Sauvignon nabídlo příjemnou vůni po peckovinách s troškou jahod. V chuti dostatečně ovocné, pikantní s jemným minerálním "štychem".
Závěrečnou sérii tři červených vín zahájilo Saxova Private cuvée 2008 (Zweigeltrebe - 50 %, Cabernet Sauvignon - 25 % a Modrý Portugal - 25 %). Ve vůni třešně, višně a čokoláda. V chuti tmavé peckoviny s pecičkou, jemná čokoláda, a to vše doplněno sládnoucími tříslovinami. Víno zrálo ve velkém dubovém sudu - a prospělo mu to!
Lethovo Svatovavřinecké mi chutnalo již loni. Ani tentokrát nezklamalo. Leth St. Laurent Reserve 2009 byl ve vůni i chuti plný tmavých peckovin. A nechyběly ani delikátní živočišné tóny. V chuti se navíc objevila menší dávka čokolády s dostatkem sládnoucích taninů, navíc jemně posypaných vanilkou. Víno zrálo 15 měsíců v již použitém bariku, a před sebou má opravdu příznivou perspektivu.
Rozhodně nejlepším vínem této degustace byla závěrečná Gigama 2008 z Lethova vinařství ve Wagramu. Stoprocentní Zweigeltrebe ukázalo nádhernou vůni po griotkových peckovinách. V chuti krásně vyzrálé, bohatě ovocné v kombinaci peckoviny, vanilka, čokoláda a sladké třísloviny, přičemž nechyběla žádoucí elegance. Rozhodně nádherná tečka za dostaveníčkem s výbornými rakouskými víny!
A jak je ocenil poněkud oslabený "vrcholový tým"? Tady je jeho hodnocení: Gigama 2008 - 9,2 bodu (z 10 možných), Schmidl Riesling - 9 b., Leth Chardonnay - 8,9 b., Leth St. Laurent Reserve a Sax Riesling Steinmassl - 8,8 b., Sax Private cuvée - 8,7 b., Schmidl Sauvignon blanc - 8,5 b., Sax Grüner Veltliner Kamptal - 8,4 b., Leth’s have pink 2010 a Sax Grüner Veltliner Zwillingslauser - 8,3 b., Sax Grüner Veltliner Sparkling - 8,2 b. a Schmidl Grüner Veltliner Steinfelder - 8,1 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý