Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Wine Bar s.r.o. Menu

Co se vám vybaví, když se řekne Portugalsko?

29. 1. 2021

Pro nás to jsou krásné pláže v Algarve, surfování, hory, korkové stromy, města Lisabon a Porto, výborná jídla a samozřejmě portské.

Víte, že kromě portského najdete v téhle krásné zemi i další vynikající a ojedinělá vína?

Portugalská vína jsou vyráběna z odrůd hroznů, o kterých jste doteď pravděpodobně vůbec neslyšeli.

Ptáte se, jak je to možné?

Portugalská kultura vína se totiž rozvíjela (víceméně) izolovaně od zbytku světa a tím si zachovala spoustu místních odrůd, které nerostou nikde jinde na světě. Existuje zde asi 250 domorodých odrůd révy. Víno se mění i podle oblasti pěstování a regionálního klimatu. Na severu najdete vína elegantnější, na jihu se projevují zase širší chutí a spousta oblastí svůj styl teprve dolaďuje.

Takže je určitě co objevovat a ochutnávat.

Pojďme se podívat na hlavní vinařské oblasti a jejich specifika od severu k jihu:

 

Sever Portugalska

Vinho Verde

Naši cestu po vinicích začneme na severozápadě Portugalska. Je to největší DOC Portugalska charakteristické chladným a deštivým podnebím. Réva tu roste ve velice úrodných žulových půdách podél řek.

Vína z Vinho Verde jsou nejlepší, když jsou mladá. Pak si můžete vychutnat jejich úžasné aroma a šťavnatou kyselinku. Výborně se hodí k salátům, rybám a zeleninovým pokrmům.

  • Bílá vína Vinho verde jsou velmi ovocitá a lehce perlivá, můžete najít tóny melounu, angreštu. Vyrábí se jako blend (směs) několika odrůd a každá z nich přináší jiné tóny do vína–např. Arinto (minerální), Loureiro (květinová), Trajadura (ocelová), Azal nebo Alvarinho (jemná, minerální, lehounce voňavá).
  • Najdete tu také hodně červeného Vinho Verde - tmavé, s vysokým obsahem kyselin, s nízkým obsahem alkoholu, vyrobené hlavně z hroznů Vinhão s pozdním zráním a skvěle doplňující červené maso.
  • DOC Vinho Verde také povoluje od roku 1999 plně šumivá vína - rostoucí a slibný podnik do budoucnosti.

 

Douro

Jižně od Vinho Verde v údolí řeky Douro (stejná řeka, která ve Španělsku mění své jméno na Duero, v jejímž údolí se rozkládá významný španělský region Ribera del Duero) najdete domov nejznámějšího portugalského vína a to je portské. Pěstuje se zde nepřeberná škála odrůd včetně menšinových bílých. Nejvýznamnější jsou Touriga nacional, Touriga franca, Tinta barocca, Tinta roriz a Tinto cao. Jejich hrozny slouží jak k výrobě portského tak i výborných červených vín.

Vína:

  • Portské : fortifikované sladké víno. Během fermentace se přidává brandy, která zastaví kvasný proces a víno zůstane sladké s vyšším obsahem alkoholu. Portské má několik typů a kategorií. Smetánkou mezi nimi je ročníkové portské (vintage port) vyrábí se z jednoho špičkového ročníku a plní se do lahví dva roky po sklizni. Je určeno ke zrání v lahvi. Je to nejdražší portské a nese název výrobce a zároveň obchodníka.
  • Bílé portské a růžové portské - růžové je relativně novinka a z bílého zkuste letní koktejl bílého portského a tonicu.
  • Tinto Douro – nádherná plná červená vína, která se vyrábí ze stejných hroznů, která se používají pro výrobu portského. Najdete tady jak levnější varianty, tak i libůstky pro fajnšmekry.
  • Branco Douro – lehká bílá vína. Douro Branco jsou šťavnatá, minerální vína jen s minimálními tóny ovoce, ale vysokým obsahem kyselinek. Není tak časté jako červené. Na jeho výrobu se používají odrůdy Rabiato, Viosinho, Gouveio, Folgazao – ty samé, ze kterých se vyrábí bílé portské.

 

 

Systém zatřiďování vín v Portugalsku má 3 úrovně:

  1. DOC = Denominacao de Origem Controlada – znamená, že víno pochází z jasně definované oblasti s doporučenými a zakázanými hrozny a také maximálním výnosem s ohledem na kvalitu. Technicky vzato je v Portugalsku 31 DOC, ale 3 se překrývají, takže opravdu se jedná spíše o 28 oblastí.
  2. Vinho Regional (nebo IGP) - Celé Portugalsko je rozděleno do 14 regionálních vinařských oblastí („vinho regional“), které mají méně přísná pravidla pro kontrolu toho, které druhy hroznů se používají, a také maximální výnosy vinné révy. I když to znamená, že vína nebudou tak kvalitní, mnoho kreativních a průkopnických výrobců v Portugalsku používá označení Vinho Regional k výrobě vynikajících vín s použitím hroznů nebo směsí, které nejsou povoleny v DOC.
  3. Vinho – Základní portugalské stolní víno.

 

Terras de Cister

Oblast, která je překvapivě  chladnější v noci a hůře zde dozrávají hrozny než v Douru. Tento rozdíl přináší o hodně víc elegance a kyselinek a je ideální pro výrobu šumivých vín. Proto se zde také čím dál více pěstují nám známé odrůdy Chardonnay a Pinot Noir v kombinaci s místní odrůdou Malvasia Fine, Sercal, Gouveio, Aragones, Tinta Barroca.

 

Trasmontano

Malinká oblast známá svým Tinto Trasmontano- plné červené víno s vyšším obsahem alkoholu.

 

Střed Portugalska

Alentejo

Typické červenými víny, ve kterých najdete hodně ovocných a moka tónů a jemných vytříbených tříslovin, které víno získá velmi jemným procesem zrání v sudu. Bílá vína odtud jsou větsinou plnější a podobná svým charakterem jako Chardonanny.

 

Lisabon

Jedna z nejdynamičtěji se rozvíjejících oblastí. Najdete tady jak velice kvalitní vína (Bucelas, Colares, Alenquer, Arruda), ale také spoustu velice cenově příznivých vín určených ke každodennímu popíjení.

 

Setúbal

Region známý svým bohatým zlatavým dezertním vínem jménem Moscatel de Setúbal.

 

Dao

Jste sběratel vína? Tak určitě tady najdete to své. Místní vína jsou stylově lehčí než v Douru, ale potenciál ke zrání mají veliký, což je dáno poměrem tříslovin a kyselinek. Doporučení? Víno z odrůdy Jaen.

 

Tejo

Můžete také slyšet název Ribatejo. Tady najdete méně kvalitní vína. Takže pokud Váš rozpočet není nejvyšší, vyrazte do Teja.

 

Beira Atlántico (Bairrada)

Ideální místo pro objevování moderního portugalského vinařství. Většina vín je vyráběna z odrůdy Baga- což je, co se výnosu týká, nejlepší hrozno v Bairradě.

  • Tinto Bairrada – víno s velkým potenciálem k archivaci, vyrobeno z odrůdy Baga. Vína v rozmezí od velmi těžkých, s velkým obsahem kyselinek až po delikátní vína s tóny červeného ovoce a jemnými tříslovinami.
  • Branco Bairrada – vyrábí se z velmi aromatických hroznů Fernao Pires, Bical a Arinto.
  • Šumivé Brut Bairrada

 

Beira interior

Oblast Portugalska, kde najdete hory a také v zimě sníh:-) Sezóna pro pěstování vína je velmi krátká a velmi teplá. V červených vínech najdeme červené ovoce s tóny bylinek, kouře a velmi šťavnatého zakončení. Dbá se tady na organické a ,,bio“ pěstování a používání přírodních kvasinek.

  • Tinto Beira – odrůdy Murufo, Bastardo, Alfrocheiro, Trincadeira, Touriga Nacional
  • Branca Beira – odrůdy Síria, Arinto, Malvasia

 

Jih Portugalska

 

Algarve

Místo známé svými úžasnými plážemi. Je to velmi horký a slunečný region. Místní vína nejsou určena k archivování, právě naopak a podobají se vínům jižní Austrálie. Odrůdy používané zde jsou Alicante Bouschet, Syrah a Aragones.

 

Madeira a Azory

Nemůžeme zapomenout ani na tyto krásné ostrovy.

Madeira je známá nejvíce oceňovanými fortifikovanými víny světa.

Azory zase svým bílým vínem z odrůdy Verdelho.

 

Opravdu hodně zajímavých oblastí a odrůd, která by stála za ochutnání, že ano? Jestli se zatím nechystáte do Portugalska a rádi byste alespoň zlomek vín ochutnali, tak Vás zveme na naši online degustaci Portugalska, kterou můžete shlédnout na kanále YOUTUBE.

Degustační set po lahvích je možné koupit i nyní.