Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Wine Bar s.r.o. Menu

Jamon

 

Vynikající španělské sušené šunky Jamón (čti chamón) bez konzervantů a barviv! Jamóny zrají přirozeným způsobem na horském vzduchu po dobu od 8 do 36 měsíců v závislosti na typu a velikosti kýty. Jamón má být jemně slaný a slanost by nikdy neměla potlačovat specifickou chuť vyzrálého masa.

Jamón serrano je sušená šunka z bílého prasete. Serrano se tak řadí do stejné kategorie, ve které jsou známé italské prosciutto crudo (např. parmská šunka) či francouzský jambon de Bayonne.

Jamón iberico je naprosto unikátní šunka, která má oproti jamónu z bílých prasat několik zásadních rozdílů.Zatímco se bílá prasata vykrmují běžným krmením ve velkochovech, iberská prasata se převážně živí ve volném prostranství na tzv. loukách "dehesa". Ty nejvíce ceněné kusy pak pojídají v sezóně výhradně  žaludy (podobné českým žaludům). Právě žaludy se živící iberská prasata dávají nejkvalitnější a nejchutnější šunku, tzv. jamón iberico de bellota (iberská šunka žaludová). Oproti serranu má iberico tmavější barvu. Tvar kýty je více podlouhlý. Vyšší obsah tuku umožňuje až dvojnásobné zrání než u serrana. Má výraznější a déle trvající chuť než serrano. Rasa iberijských prasat je poměrně vzácná. Všechny výše zmíněné faktory se samozřejmě odrážejí také v ceně.

 

V sekci není žádný produkt.